jueves, 25 de junio de 2009

Pagos de los campesinos de señorío

Chic@s en clase hemos hablado sobre los "impuestos" que estaban obligados a pagar los campesinos que vivían en un señorío y como es un punto que quiero que tengáis presente (puede ser pregunta de examen) os dejo una pequeña reseña de algunos de estos pagos.
El texto es la transcipción de algunos de los capítulos de la carta de población que hemos visto en clase, creo que se entienden bien y de no ser así con un simple diccionario lo tendréis resuelto.

De la partición

Item, és estat pactat y concordat entre dites parts que de tots los grans que es culliran així en la horta com en lo secà se haja de pagar a la sisena part de dits grans, pagant primer lo delme y primícia com és acostumat.

El aceite

Item, és estat pactat y concertat entre dites parts que del oli que es cullirà en dites heretats se haja de pagar al señor lo ters, y lo piñol haja de ser y sia per al señor per a remoldre aquell y fer lo que li pareixerà.


La alfalfa
Item, és estat pactat y concertat entre dites parts que los dits nous pobladors y habitadors de la dita baronia del Ràfol puguen fer en ses terres una fanecada de alfals per a ses cavalcadures, pagant per aquella dos sous y sis diners al señor, y si faran més de una fanecada de alfals, hagen de pagar a la sisena com se ha dit en respecte dels grans.


El panizo

Item totes les dacces, ferratjes y altres herbes que es faran en lo terme de dita foya se hajen de alfarrasar y pagar per rahó de aquelles a la sisena part com de present se fa.

La oja de morera

Item, de les moreres se haja de pagar al quart, alfarrasant la fulla en les mateixes moreres, y contant a rahó de tres sous per arrova, hajen de pagar al señor nou dinés per cada arrova de fulla que haurà en les moreres.


Las algarrobas, almendra, pasa, higos...
Item, que de la almel·la, garrofa, panza y figa y bellota que es cullirà se haja de pagar al señor a la huytena part, pagant primer delme y primícia.


Del vino
Item que de les vinyes se haja de pagar a la huytena, pagant lo delme y primícia, y si seran de vi, al duell.



Viñas y olivos
Item que de les vinyes y oliveres que de nou se plantaran sien franchs los dits nous pobladors del dret de la señoria per temps de deu anys, y pasats aquells, hajen de pagar a la huytena de les vinyes y al ters de l'oli, com dessús se ha dit.



La paja
Item, és estat pactat y concertat entre dites parts que cascun poblador haja de pagar al señor quatre arroves de palla per cascuna casa y qui no tindrà palla done quatre sous.



Las Legumbres.
Item, de tots los llegums hajen de pagar a la sisena, com se diu en respecte dels grans, y si els menjaran tendres en sa casa, no hajen de pagar cosa alguna. Emperò, si els vendran, hajen de pagar a la sisena part, y lo mateix se entén en respecte de les vinyes, que de el rahim que es menjaran en ses cases, no hajen de pagar cosa alguna, y si·l vendran hajen de pagar, com dessús se ha dit a la huytena.

0 Comments: